HOME
HÍREK
CÉGÜNKRŐL
KARRIER
ÜZLETKÖTŐINK
KAPCSOLAT
ÉPÍTŐGÉPEK CATERPILLAR
OSZTÁLYOZÓ ÉS TÖRŐGÉPEK
MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK
ENERGETIKA CATERPILLAR
SŰRÍTETT LEVEGŐ | KÖRNYEZETVÉDELEM
SZERVIZ ÉS ALKATRÉSZ
HASZNÁLT GÉPEK - USED
BÉRGÉPEK
HUNTRACO

HÍREK

HÍREK
HUNTRACO  ›  HÍREK  ›  CAT® BÉRGÉPEK SEGÍTETTÉK EGY HARANG ÁTKÖLTÖZTETÉSÉT TENESSEE-BEN.

CAT® BÉRGÉPEK SEGÍTETTÉK EGY HARANG ÁTKÖLTÖZTETÉSÉT TENESSEE-BEN.

Amikor 18 évvel ezelőtt Oak Ridge városa és japán testvérvárosa, Naka-Machi, felállították a 3750 kg tömegű szimbolikus jelentőségű harangot az amerikai város központjában, valószínűleg nem gondoltak arra, hogy egyszer majd szükséges lesz elmozdítani azt.

A néha vita tárgyát is képező "Nemzetközi Barátság Harangját" 1996-ban állíttatták az Amerikai Egyesült Államok és Japán közötti békekötés 50 éves évfordulója alkalmából. Oak Ridge-nek sajátos jelentősége van Japán történelmében, ugyanis itt létesítették a Manhattan Project-hez szükséges urándúsító üzemet, amelynek végkifejleteként a II. Világháborúban két atombombát dobtak le Japánra.

Oak Ridge továbbra is igyekszik a nukleáris technológia és természettudományok kutatásának élvonalához tartozni. Az idelátogató turisták gyakran nevezik az „Atom Városának” vagy a „Titkok városának”. A város központjához közeli parkban található két méter magas harang közkedvelt úti cél az ideutazók közében. 

Ideje mozdulni

Az éveken keresztül megtekinthető harang speciálisan megtervezett, fa tartószerkezete korhadásnak indult. A szerkezet 2014-es vizsgálata során kiderült, hogy a károsodás mértéke akkora, hogy a harang leesése valódi fenyegetést jelent a látogatókra nézve. 

Oak Ridge általános karbantartói feladatait ellátó csoport vezetője Mike Miller és csapata lett megbízva a harang leszerelésével és a megrongálódott szerkezet lebontásával. Miller a megbízás után a Cat® kereskedő és gépbérlést biztosító Stowers Machinery-hez fordult, hogy megpróbálják kitalálni milyen gépekre lehet szükségük ahhoz, hogy a harangot leemelhessék anélkül, hogy az megsérülne. Míg alapesetben egy daru tökéletes választásnak tűnne egy közel 4 tonnás tárgy megemeléséhez, ez a projekt különleges kihívások elé állította a karbantartókat és a kivitelezőt.

Egy különleges feladat

„Mivel a harang egy tartószerkezetre volt felakasztva, így muszáj volt alulról megemelni.” - mondta Miller. "A harang szabadon függött, hogy harangozni tudjon, szóval a daruval történő megemelését kizárhattuk.”

Miller kapcsolattartói a Stowers Machinery-nél, Andew Sturgill és Tony Parkerson, egy Cat TL1255C (európai megfelelője a Cat 414C) teleszkópos homlokrakodóval szerelték fel ideiglenesen a csapatot, aminek a segítségével már alulról is megemelhetővé vált a bronz harang. Amikor sikerült leemelni a fa szerkezetről, az emelőkábeleket hozzáerősítették egy Cat 320C kotrógéphez, így már kimozdíthatták a harangot a szerkezetből.  Ezután a 320C segítségével elbontották az elkorhadt haranglábat, majd a kotrógép visszahelyezte a harangot a beton alapra. A harang átmenetileg itt fog maradni, és újra megtekinthető, de harangozni addig nem lesz képes, amíg egy új haranglábát nem építenek neki.

Segítség a Cat Rental Store-tól

„Amikor először próbáltuk megtervezni a projektet, beszéltem a CAT kereskedőnkkel és elmeséltem nekik, hogy mit is kellene csinálunk. Erre ők a különféle feladatok elvégzéséhez hozzárendelték a megfelelő gépeket.” mondta Miller. „Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a CAT kereskedőnkkel és mindig rendelkezésünkre állnak, amikor csak bérgépre van szükségünk, a minirakodótól a 20 tonnás kotrógépig, bármit tudnak kínálni.” 

A Barátság Harangjának eltávolítása egy egyszeri projekt volt, valószínűleg mostanában nem kerül megismétlésre - főleg annak tudatában, ami szerint a következő haranglábat acélból készítik, fa homlokzattal. Miller hozzátette, hogy továbbra is számítanak a Stowers Machinery támogatására, bármilyen egyéb típusú feladatot is kelljen kivitelezniük. 

„Andrew-tól és Tony-tól megkapjuk amire szükségünk van, amikor csak akarjuk, nélkülük nem tudnánk megfelelően elvégezni a munkánkat.” – tette hozzá Miller.

 

GÉPET SZERETNÉK VENNI

GÉPET SZERETNÉK VENNI

Kérje személyre szabott árajánlatát!

JAVÍTTATNI SZERETNÉK

JAVÍTTATNI SZERETNÉK

Meghibásodott, elromlott a gépe? Jelezze szervizünknél!

BÉRELNI SZERETNÉK

BÉRELNI SZERETNÉK

Időszaki munkákra bérelne gépet? Tekintse meg ajánlatunkat!

ALKATRÉSZT SZERETNÉK

ALKATRÉSZT SZERETNÉK

Sürgősen alkatrészre lenne szüksége? Rendelje meg itt!

Új gépek készletről