VEKOP
HOME
CÉGÜNKRŐL
KARRIER
ÜZLETKÖTŐINK
HÍREK
KAPCSOLAT
ÉPÍTŐGÉPEK CATERPILLAR
OSZTÁLYOZÓ ÉS TÖRŐGÉPEK
MB CRUSHER
MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK
ENERGETIKA CATERPILLAR
SŰRÍTETT LEVEGŐ | KÖRNYEZETVÉDELEM
SZERVIZ ÉS ALKATRÉSZ
HASZNÁLT GÉPEK - USED
BÉRGÉPEK
HUNTRACO

HÍREK

HÍREK
HUNTRACO  ›  HÍREK  ›  Rekordév a Caterpillar-nál

Rekordév a Caterpillar-nál

A hét elején az amerikai Caterpillar építőipari berendezéseket gyártó vállalat története legjobb pénzügyi évét jelentette be.

A vállalat egészét tekintve az értékesítés rekordot ért el, 67,1 milliárd dollárt, ami 13%-os növekedést jelent 2022-hez képest, míg az üzemi eredmény 13 milliárd dollár volt, ami 64%-os növekedést jelent.

A Caterpillar szerint az árbevétel növekedése a nagyobb értékesítési volument tükrözte, amelyet a végfelhasználóknak értékesített berendezések nagyobb volumene, valamint a gépek kedvező árainak folyamatos érvényesülése eredményezett. A végfelhasználóknak történő magasabb értékesítést részben ellensúlyozta, hogy a kereskedők csökkentették készleteiket a gépek rendelkezésre állásának javulásával - amit a vállalat korábban előre jelzett.

Íme hat dolog, amit megtudtunk a Caterpillar teljesítményéről, és arról, hogy mire számít az előttünk álló évben:

1) A Caterpillar milliárdokat fog befektetni az új technológiákba és az ellátási lánc rugalmasságába.

Az OEM 2024-re 2 milliárd és 2,5 milliárd dollár közötti beruházási kiadásokat prognosztizált. Ez magasabb szint, mint az elmúlt években, és az új technológiákba történő komoly beruházásokat tükrözi. A vállalat pénzügyi vezetője, Andrew Bonfield elmondta a befektetőknek, hogy a vállalat többet fog költeni az autonómiára, az alternatív üzemanyagokra, a csatlakoztathatóságra, a digitális és villamosításra (AACE), valamint az ellátási lánc rugalmasabbá tételébe fektet be.

2) Az észak-amerikai piac meglepően rugalmas marad

Észak-Amerika továbbra is dacol a magas kamat- és inflációs rátákkal: Jim Umpleby, a Caterpillar elnök-vezérigazgatója arról számolt be, hogy a régió "nagyon erős" évet zárt, és arra számít, hogy idén is egészséges marad. "Arra számítunk, hogy a nem lakáscélú építkezések hasonló keresleti szinten maradnak a kormányzati infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően. A lakásépítés a történelmi szintekhez képest várhatóan egészséges marad" - mondta.

Máshol Umpleby elmondta, hogy a gazdasági feltételek "enyhülésére" számít az ázsiai és csendes-óceáni térségben, Kína kivételével, és arra, hogy maga Kína továbbra is alacsony szinten marad a 10 tonna feletti kotrógépgyártás tekintetében. Eközben a Közel-Keleten az erős építőipari kereslet segítene ellensúlyozni a gazdasági bizonytalanság közepette Európában tapasztalható visszaesést. Előrejelzései szerint pedig a latin-amerikai eladások a pénzügyi feltételek enyhülése miatt növekedni fognak.

3) A kereskedők csökkentették készleteiket

Tavaly, amikor az ellátási lánc zavarai kezdtek enyhülni, és a gépek ismét elérhetőbbé váltak, a Caterpillar előrejelzése szerint a kereskedők 2023 második felében csökkenteni fogják készletszintjüket. Úgy tűnik, ez meg is történt, mivel a kereskedők gépkészletei az év negyedik negyedévében 1,4 milliárd dollárral csökkentek. Umpleby az elemzőknek elmondta: "A legnagyobb csökkenést az építőiparban tapasztaltuk, mivel a kereskedők készletei minden régióban csökkentek. A legnagyobb csökkenés a kotrógépeknél volt. Továbbra is megfelelőnek tartjuk a gépkereskedői készlet teljes szintjét, amely az átlagos tartományon belül van".

4) A Caterpillar erős 2024-re számít

A következő évre előretekintve Bonfield elmondta az elemzőknek, hogy a Caterpillar arra számít, hogy az értékesítés és a bevétel "nagyjából hasonló" lesz, mint 2023-ban. "Kissé kedvező árrealizációra és továbbra is egészséges alapkeresletre számítunk az üzletág egészét tekintve. A szolgáltatások növekedésének újabb évére számítunk, mivel 2026-ra továbbra is 28 milliárd dolláros célt tűzünk ki. Az idei év végére nem számítunk jelentős változásra a gépekre vonatkozó kereskedői készletekben". Azt is előre jelezte, hogy az építőipari üzletágon belül a végfelhasználóknak szánt gépek értékesítése "nagyjából hasonló" lesz, mint az OEM 2023-as erős éve. "Arra is számítunk, hogy a szolgáltatási kezdeményezéseink 2024-ben előnyösek lesznek a szegmens számára" - tette hozzá.

5) Az ellátási lánc korlátai továbbra is fennállnak

Umpleby szerint bár a Covid utáni ellátási lánc zavarok legsúlyosabb része már enyhült, de még nem múltak el teljesen. "A belső gyártási műveleteink nem működnek olyan hatékonyan, mint szeretném" - mondta az elemzőknek. "Az biztos, hogy az ellátási lánc korlátai kezdtek enyhülni, és ez némileg megkönnyítette a dolgunkat, de még mindig vannak olyan területek, ahol korlátok vannak". Elmondta, hogy a Caterpillar válaszul a folyamatok gyorsításán fog dolgozni.

6) Az energetikai átállás és az adatközpontok jót tesznek az üzletnek

A Caterpillar által a jövőre nézve "izgatottan" tekintő területekről szólva Umpleby megemlítette az energiaátállás és a világszerte épülő adatközpontok növekvő száma által kínált lehetőségeket. "Úgy véljük, hogy az energetikai átmenet idővel növelni fogja a nyersanyagok iránti keresletet, ezáltal bővítve a teljes megszólítható piacunkat. Ahogy előre tekintünk, gondoljon az olyan dolgok, mint például az elektromos járművek egyre nagyobb mértékű elterjedésére, és arra, hogy a bányászati ügyfeleinknek milyen mennyiségű ásványi anyagot kell majd kitermelniük ahhoz, hogy ezt a keresletet kielégítsék." Közben elmondta, hogy az adatközpontok építésének növekedése, amelyet a felhőalapú számítástechnika és a generatív mesterséges intelligencia térnyerése hajt, lehetőséget jelent a Caterpillar nagymotorjai számára, amelyek tartalék áramforrásként generátorokat hajtanak.

 

forrás:

https://www.constructionbriefing.com/news/6-things-we-learned-from-caterpillars-2023-results/8034952.article

GÉPET VENNÉK

GÉPET VENNÉK

Kérje személyre szabott árajánlatát!

SZERVIZ IGÉNYLÉS

SZERVIZ IGÉNYLÉS

Meghibásodott, elromlott a gépe? Jelezze szervizünknél!

GÉPBÉRLÉS

GÉPBÉRLÉS

Időszaki munkákra bérelne gépet? Nézze meg ajánlatunkat!

ALKATRÉSZ IGÉNY

ALKATRÉSZ IGÉNY

Sürgősen alkatrészre lenne szüksége? Rendelje meg itt!

KARBANTARTÁS

KARBANTARTÁS

Átalánydíjas javítási és karbantartási szerződés.

Új gépek készletről Elérhető bérgépek Használt gépjárművek